Muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
204.6 kcal /
856 kJ
Kalorie
1.8 gBiałko
36.5 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Mus śliwkowy z karobem: 500
  • g śliwek węgierek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 500 g śliwek węgierek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 50 – 70 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 40 g wody
  • 10 – 15 g karobu, mielonego
  • 50 – 70 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
  • Muffiny: 60
  • g kaszy jaglanej
  • 700 g wody
  • 75 g oleju kokosowego płynnego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 50 g cukru trzcinowego muscovado
  • 135 g napoju ryżowego
  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ¾
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karobu, mielonego
  • cukier puder do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć śliwki i daktyle, rozdrobnić30 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę, gotować15-20 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać karob, wymieszać10 s/obr. 4, następnie zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Mus śliwkowy przełożyć do miski, odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wodę zalewę z ciecierzycy, ubijać3 min/obr. 3.5lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany.Zdjąć motylek.Przełożyć do miski z musem śliwkowym, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną. Kaszę opłukać pod zimną bieżącą wodą, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z kaszą, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffiny natłuścić olejem, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle, dodać cukier, napój ryżowy i olej kokosowy, zmiksować2 min/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i karob, wymieszać30 s/obr. 3. Masę przełożyć do ¾ wysokości, do przygotowanej wcześniej formy do muffinek.
  10. Piec ok. 20 min (180°C). Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, odstawić do ostudzenia na kratce. Mus śliwkowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, następnie udekorować nim muffiny. Muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym podawać oprószone cukrem pudrem.
Przewijanie do góry