Muffiny buraczano-czekoladowe
201 kcal /
850 kJKalorie
850 kJKalorie
5.7 gBiałko
31.7 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g czerwonego buraka,gotowanego pokrojonego na kawałki
- 3 jajka rozm. L
- 175 g cukru muscovado, jasnego
- 175 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 ¾
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 100 ggroszków czekoladowych
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na 1 cm kawałki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżka pasty waniliowej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na blasze do pieczenia ustawić 12 silikonowych foremek do muffinek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć burak, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, ubijać4 min/obr. 4.
- Dodać rozdrobniony burak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, czekoladę i pastę waniliową, wymieszać5 s/obr. 2.Zdjąć motylek.Ciasto przełożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej foremek do ¾ wysokości.
- Piec 15-20 min (180°C) lub do suchego patyczka. Muffiny wyjąć z foremek, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Muffiny buraczano-czekoladowe przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.