Muffiny buraczano-czekoladowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
201 kcal /
850 kJ
Kalorie
5.7 gBiałko
31.7 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g czerwonego buraka,gotowanego pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka rozm. L
  • 175 g cukru muscovado, jasnego
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 ¾
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 100 ggroszków czekoladowych
  • 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżka pasty waniliowej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na blasze do pieczenia ustawić 12 silikonowych foremek do muffinek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć burak, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, ubijać4 min/obr. 4.
  4. Dodać rozdrobniony burak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać jogurt, czekoladę i pastę waniliową, wymieszać5 s/obr. 2.Zdjąć motylek.Ciasto przełożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej foremek do ¾ wysokości.
  6. Piec 15-20 min (180°C) lub do suchego patyczka. Muffiny wyjąć z foremek, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  7. Muffiny buraczano-czekoladowe przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.
Przewijanie do góry