Muffinkowe mini jabłeczniki (TM6)
258.2 kcal /
1080.4 kJKalorie
1080.4 kJKalorie
3.2 gBiałko
32.9 gWęglowodany
13.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 180
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 90 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- Nadzienie: 400
- g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 4-5 kawałków
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki skrobi ziemniaczanej
👨🍳 Przygotowanie
- Foremki do muffinek natłuścić masłem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dwie łyżki cukru pudru odłożyć do oprószenia.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, cukier waniliowy, masło, żółtka i wodę, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść, następnie z ⅓ ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić cienko przygotowane foremki. Odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone jabłka. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone jabłka przełożyć do miski, dodać cynamon i skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Powstałe nadzienie przełożyć równomiernie do wyłożonych ciastem foremek na muffinki. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 3 cm kawałki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kawałki zmrożonego ciasta, rozdrobnić20 s/obr. 5. Powstałą kruszonką posypać wierzch mini jabłeczników. Piec 40 min (180°C). Muffinkowe mini jabłeczniki podawać jako deser, oprószone pozostałym cukrem pudrem.