Muffinkowe mini jabłeczniki (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
258.2 kcal /
1080.4 kJ
Kalorie
3.2 gBiałko
32.9 gWęglowodany
13.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 180
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 90 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • Nadzienie: 400
  • g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 4-5 kawałków
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki skrobi ziemniaczanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Foremki do muffinek natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dwie łyżki cukru pudru odłożyć do oprószenia.
  3. Do naczynia miksującego dodać mąkę, cukier waniliowy, masło, żółtka i wodę, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść, następnie z ⅓ ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić cienko przygotowane foremki. Odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
  5. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone jabłka. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone jabłka przełożyć do miski, dodać cynamon i skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Powstałe nadzienie przełożyć równomiernie do wyłożonych ciastem foremek na muffinki. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 3 cm kawałki.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kawałki zmrożonego ciasta, rozdrobnić20 s/obr. 5. Powstałą kruszonką posypać wierzch mini jabłeczników. Piec 40 min (180°C). Muffinkowe mini jabłeczniki podawać jako deser, oprószone pozostałym cukrem pudrem.
Przewijanie do góry