Mus czekoladowy
330.1 kcal /
1381 kJKalorie
1381 kJKalorie
6.6 gBiałko
24.3 gWęglowodany
23.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cukru
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać czekoladę i śmietanę, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. W tym czasie rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać żółtka, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać3 min/obr. 3.5lub momentu, aż piana będzie sztywna. Pianę z białek dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać kopystką. Przelać masę do 6 pucharków. Mus czekoladowy odstawić do lodówki na min. 3 godz. przed podaniem.