Muffinki owsiane z morelami
232 kcal /
972 kJKalorie
972 kJKalorie
5 gBiałko
38 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 90 g moreli suszonych, bez pestek
- 2 jajka
- 200 g mleka
- 65 g oleju
- 40 g cukru
- 120 g miodu płynnego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 80 g płatków owsianych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć morele, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, dodać mleko, olej, cukier i miód, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione morele, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i płatki owsiane, wymieszać8 s//obr. 5. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 25-30 min (180°C). Muffinki owsiane z morelami podawać jako deser lub przekąskę.