Muffinki migdałowe
224 kcal /
936 kJKalorie
936 kJKalorie
5 gBiałko
27 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g migdałów
- 220 g mleka
- 60 g oleju
- 1 jajko
- 220 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i olej, dodać jajko, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione migdały, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszać4 s//obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C). Muffinki migdałowe podawać jako deser lub przekąskę.