Muffinki marchewkowo-jabłkowe z nasionami chia
89.8 kcal /
376 kJKalorie
376 kJKalorie
2.4 gBiałko
13.4 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g jabłka obranego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g brązowego cukru
- 250 g mleka
- 25 g oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i jabłko, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, mąkę pełnoziarnistą i cukier, wymieszać10 s/obr. 5.
- Dodać mleko, olej i jajka, wymieszać15 s/obr. 5.
- Dodać nasiona chia, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do 20 silikonowych foremek na muffinki. Piec 15-20 min (200°C). Odstawić na kratkę do studzenia. Pozostawić w foremkach na ok. 15 min do ostudzenia.
- Muffinki marchewkowo-jabłkowe z nasionami chia podawać na ciepło lub na zimno.