Muffinki marchewkowe z orzechami
261 kcal /
1092 kJKalorie
1092 kJKalorie
4 gBiałko
45 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g mleka
- 2 jajka
- 110 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
- 250 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
- ½
- łyżeczki soli
- Lukier pomarańczowy: 200
- g cukru
- 30 g soku pomarańczowego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/70°C/obr. 1.
- Dodać mleko i jajka, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników i sól, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną marchewkę z orzechami, wymieszać7 s//obr. 4. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C) lub momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone muffinki pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10.
- Dodać sok pomarańczowy, wymieszać20 s/obr. 4. Muffinki marchewkowe z orzechami podawać polane lukrem pomarańczowym jako deser lub przekąskę.