Muffinki marchewkowe z orzechami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
261 kcal /
1092 kJ
Kalorie
4 gBiałko
45 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 110 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
  • 250 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Lukier pomarańczowy: 200
  • g cukru
  • 30 g soku pomarańczowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z orzechami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/70°C/obr. 1.
  5. Dodać mleko i jajka, wymieszać10 s/obr. 4.
  6. Dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników i sól, wymieszać5 s/obr. 4.
  7. Dodać rozdrobnioną marchewkę z orzechami, wymieszać7 s//obr. 4. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C) lub momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone muffinki pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  8. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10.
  9. Dodać sok pomarańczowy, wymieszać20 s/obr. 4. Muffinki marchewkowe z orzechami podawać polane lukrem pomarańczowym jako deser lub przekąskę.
Przewijanie do góry