Muffinki kokosowe (bez cukru)
214 kcal /
896 kJKalorie
896 kJKalorie
3.7 gBiałko
25.8 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g wiórków kokosowych plus dodatkowa ilość do oprószenia muffinek
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 120 g ksylitolu
- 120 g erytrytolu
- 150 g mleka
- 100 g oleju słonecznikowego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180ºC. Formę na 12 muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 70 g wiórków kokosowych, mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać ksylitol, mleko i olej, wymieszać20 s/obr. 3.
- Dodać rozdrobione wcześniej wiórki kokosowe z mąką, wymieszać4 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, napełniając je do ⅔ wysokości. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.
- Piec ok. 25 min (180ºC).
- Muffinki kokosowe podawać jako deser.