
Muffinki jajka (ciasto w skorupce)
153 kcal /
639 kJKalorie
639 kJKalorie
3 gBiałko
16 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 13 jajek rozm. M
- 70 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 – 3 kawałki skórki pomarańczowej ekologicznej, (1 x 4 cm), bez białych błonek
- 45 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 180 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 70 g oleju rzepakowego
- 95 g maślanki
- 30 ggroszków czekoladowych
👨🍳 Przygotowanie
- 12 jajek opłukać pod gorącą wodą, następnie umyć dokładnie skorupki. Na szerszym wierzchołku skorupki każdego jajka zrobić ostrożnie otwór za pomocą małego, spiczastego noża lub pinezki. Ostrożnie powiększyć otwór pęsetą do Ø ok. 1 cm, odrywając skorupkę po kawałku. Z każdego jajka wylać żółtka i białka, odstawić (patrz wskazówka). Wnętrze skorupek wypłukać w ciepłej wodzie, zanurzając skorupki w misce z wodą na ok. 15 min. Skorupki odstawić na ręczniku papierowym do odsączenia na 20 min, układając je otworem w skorupce ku dołowi.
- Osuszone skorupki natłuścić od wewnętrznej strony za pomocą cienkiego i chudego pędzelka lub do każdej skorupki nalać ok. 1 płaską łyżeczkę oleju, poruszając skorupką, aby olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar oleju wylać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę pomarańczową, dodać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier pomarańczowy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać pozostałe 1 jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, olej i maślankę, wymieszać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać groszki czekoladowe, wymieszać5 s//obr. 2.
- Z kawałków folii aluminiowej wykonać 12 gniazdek, które posłużą za podstawki skorupek podczas pieczenia. Umieścić je obok siebie w ceramicznym naczyniu do zapiekania lub pojedynczo w formie na muffiny. W środku każdej podstawki umieścić pustą skorupkę, ustawiając ją otworem ku górze, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Ciasto przelewać porcjami do rękawa cukierniczego z okrągłą, wąską końcówką, która zmieści się w otworze wykonanym w skorupkach. Wypełnić ciastem przygotowane skorupki jajek do ok. ½ wysokości. Piec 25 min (180°C). Ostrożnie wyjąć foremkę z jajkami z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Muffinki jajka podawać jako jadalną dekorację stołu lub jako deser, po obraniu ze skorupek.