
Muffinki czekoladowe
318 kcal /
1331 kJKalorie
1331 kJKalorie
5 gBiałko
25 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g cukru
- 175 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
- 5 jajek
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i czekoladę, podgrzewać6 min/50°C/obr. 1.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać jajka, wymieszać4 min/obr. 3.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać4 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 25-30 min (200°C). Muffinki czekoladowe podawać jako deser lub przekąskę.