Mrożony sernik mojito
335.4 kcal /
1403.3 kJKalorie
1403.3 kJKalorie
3.4 gBiałko
21.1 gWęglowodany
26.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 limonki ekologiczne (w tym 1 limonka pokrojona w plastry, do dekoracji)
- 160 g herbatników maślanych połamanych na kawałki
- 50 g masła miękkiego
- 100 g cukru
- 12 – 15 liści mięty, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 250 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 40 g białego rumu
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Za pomocą obieraczki cienko okroić skórkę z 2 limonek, bez białych błonek (albedo), następnie wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i masło, rozdrobnić15-20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i za pomocą łyżki rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę okrojoną z limonki i miętę, zmielić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić kolejne5 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mascarpone, sok wyciśnięty z limonek i rum, wymieszać1 min/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać przygotowaną masę serową, wymieszać6 s//obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne3 s//obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć na przygotowany spód z herbatników i wyrównać powierzchnię. Tortownicę przykryć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Mrożony sernik mojito podawać udekorowany plastrami limonki i miętą (patrz wskazówka).