Mrożony deser z krojonymi truskawkami (TM5)
90.3 kcal /
377.7 kJKalorie
377.7 kJKalorie
3.8 gBiałko
19.3 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g truskawek, świeżych
- 30 – 120 g cukru (patrz wskazówka)
- 250 g jogurtugreckiego
- 5 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 10 g cukru wanilinowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić. Pojemnik do mrożenia żywności wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć pojedynczo odważone truskawki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek. Dodać jogurt, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanego pojemnika do mrożenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Odstawić do zamrażalnika na ok. 6 godz. Mrożony deser z krojonymi truskawkami przed podaniem pokroić na kawałki.