
Moczka
450.1 kcal /
1884.6 kJKalorie
1884.6 kJKalorie
7.4 gBiałko
58.6 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g piernika czerstwego, bez polewy i nadzienia, pokrojonego na kawałki
- 300 g pierniczków bez polewy i nadzienia, pokrojonych na kawałki
- 500 g piwa ciemnego, bezalkoholowego, np. Karmi®
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 50 g moreli suszonych, bez pestek bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 50 g jabłek, suszonych, w krążkach pokrojonych na kawałki
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów laskowych, blanszowanych
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 400 – 450 g wody
- 50 – 70 g miodu
- 20 – 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- migdały, w płatkach do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć piernik, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionym piernikiem, odważyć do niej piwo, odstawić do namoczenia na 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone śliwki, suszone morele, suszone jabłka, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie i czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 6.
- Dodać namoczony piernik i piwo pozostałe po jego namoczeniu, wodę i miód, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać5 s/obr. 4. Moczkę podawać na ciepło, posypaną płatkami migdałów jako wigilijny deser.