Moczka

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
450.1 kcal /
1884.6 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
58.6 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g piernika czerstwego, bez polewy i nadzienia, pokrojonego na kawałki
  • 300 g pierniczków bez polewy i nadzienia, pokrojonych na kawałki
  • 500 g piwa ciemnego, bezalkoholowego, np. Karmi®
  • 50 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
  • 50 g moreli suszonych, bez pestek bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 50 g jabłek, suszonych, w krążkach pokrojonych na kawałki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych, blanszowanych
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 400 – 450 g wody
  • 50 – 70 g miodu
  • 20 – 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • migdały, w płatkach do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć piernik, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do miski.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionym piernikiem, odważyć do niej piwo, odstawić do namoczenia na 15 min.
  3. Do naczynia miksującego włożyć suszone śliwki, suszone morele, suszone jabłka, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie i czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 6.
  4. Dodać namoczony piernik i piwo pozostałe po jego namoczeniu, wodę i miód, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać sok z cytryny, wymieszać5 s/obr. 4. Moczkę podawać na ciepło, posypaną płatkami migdałów jako wigilijny deser.
Przewijanie do góry