Mroźne ciasto kokosowe
363.8 kcal /
1522 kJKalorie
1522 kJKalorie
6.6 gBiałko
31.4 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g sera mascarpone
- 70 – 80 g biszkoptów okrągłych
- 500 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 800 g mleczka kokosowego schłodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 20 – 25 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- skórka otarta z 1 limonki do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mascarpone. 3 łyżki mascarpone rozsmarować na dnie tortownicy (Ø 22 cm), odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej biszkopty. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, układając je jeden obok drugiego i przyklejając do mascarone.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostały odważony ser mascarpone, podzielony na kawałki, dodać mleko skondensowane, mleczko kokosowe, ekstrakt z wanilii i sok z limonki, wymieszać1 min/obr. 4
- Założyć motylek.Ubijać1 min/obr. 4.Zdjąć motylek.Ok. ¼ masy powoli i ostrożnie przelać na biszkopty, odstawić do nasączenia na ok. 5 min. Pozostałą część masy delikatnie i stopniowo przelać do tortownicy, zwracając uwagę aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Tortownicę odstawić do zamrażalnika na 4-5 godz. Po tym czasie ciasto wyjąć z zamrażalnika, odstawić na 15 min, następnie pokroić i udekorować skórką z limonki. Mroźne ciasto kokosowe podawać na zimno.