Mroźne ciasto kokosowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
363.8 kcal /
1522 kJ
Kalorie
6.6 gBiałko
31.4 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g sera mascarpone
  • 70 – 80 g biszkoptów okrągłych
  • 500 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 800 g mleczka kokosowego schłodzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 20 – 25 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • skórka otarta z 1 limonki do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mascarpone. 3 łyżki mascarpone rozsmarować na dnie tortownicy (Ø 22 cm), odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej biszkopty. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, układając je jeden obok drugiego i przyklejając do mascarone.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostały odważony ser mascarpone, podzielony na kawałki, dodać mleko skondensowane, mleczko kokosowe, ekstrakt z wanilii i sok z limonki, wymieszać1 min/obr. 4
  4. Założyć motylek.Ubijać1 min/obr. 4.Zdjąć motylek.Ok. ¼ masy powoli i ostrożnie przelać na biszkopty, odstawić do nasączenia na ok. 5 min. Pozostałą część masy delikatnie i stopniowo przelać do tortownicy, zwracając uwagę aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Tortownicę odstawić do zamrażalnika na 4-5 godz. Po tym czasie ciasto wyjąć z zamrażalnika, odstawić na 15 min, następnie pokroić i udekorować skórką z limonki. Mroźne ciasto kokosowe podawać na zimno.
Przewijanie do góry