
Zimowe latte macchiato
198.3 kcal /
829.8 kJKalorie
829.8 kJKalorie
6 gBiałko
22.3 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 650 g mleka
- 20 g syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 – 3 szczyptygoździków, mielonych
- 50 g likieru migdałowego np. Amaretto
- 70 g likieru śmietankowego z whisky
- espresso, zaparzone do uzupełnienia (ok. 200g)
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać6 min/90°C/obr. 2.
- Dodać syrop klonowy, cynamon, goździki, likier migdałowy i likier śmietankowy, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zawartość naczynia miksującego przelać do 4 dużych szklanek. Uzupełnić espresso, nalewając je delikatnie po krawędziach szklanek Zimowe latte macchiato podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane kakao.