Zimowe latte macchiato

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
198.3 kcal /
829.8 kJ
Kalorie
6 gBiałko
22.3 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 650 g mleka
  • 20 g syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 – 3 szczyptygoździków, mielonych
  • 50 g likieru migdałowego np. Amaretto
  • 70 g likieru śmietankowego z whisky
  • espresso, zaparzone do uzupełnienia (ok. 200g)
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać6 min/90°C/obr. 2.
  2. Dodać syrop klonowy, cynamon, goździki, likier migdałowy i likier śmietankowy, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zawartość naczynia miksującego przelać do 4 dużych szklanek. Uzupełnić espresso, nalewając je delikatnie po krawędziach szklanek Zimowe latte macchiato podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane kakao.
Przewijanie do góry