
Żurawinowa margarita
275.3 kcal /
1152.5 kJKalorie
1152.5 kJKalorie
0.5 gBiałko
54.3 gWęglowodany
0.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos żurawinowy: 2
- łyżeczki skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 200 g żurawiny, suszonej słodzonej
- 300 g wody wrzącej
- 30 g cukru
- 200 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- Margarita: 100
- g tequili silver
- 50 g likieru pomarańczowego np. Cointreau
- (opcjonalnie)
- 30 – 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g kostek lodu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy, rozdrobnić10 s/obr. 8. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żurawinę, wodę, cukier i sok z pomarańczy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/120°C/obr. 2. Zawartość naczynia miksującego przecedzić i odcisnąć przez koszyczek wyłożony podwójnie złożoną gazą, odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
- Do naczynia miksującego wlać tequillę, likier pomarańczowy, sok z cytryny i wcześniej powstały sos żurawinowy, wymieszać10 s/obr. 6.
- Dodać kostki lodu, wymieszać10 s/obr. 2. Zawartość naczynia miksującego przelać do kieliszków koktajlowych. Żurawinową margaritę podawać na zimno.