Muffinki z malinami i białą czekoladą
180 kcal /
753 kJKalorie
753 kJKalorie
4 gBiałko
26 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 120 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g płatków owsianych drobnych
- 40 g otrębów owsianych
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 180 g malin, świeżych
- 180 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych, dokładnie odsączonych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać4 min/70°C/obr. 1.
- Dodać cukier, mąkę pszenną, mąkę razową, proszek do pieczenia, płatki owsiane, jajka, mleko i sok z cytryny, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać5 s//obr. 3.
- Do każdej papilotki nakładać po łyżce ciasta, do środka włożyć po 3 maliny i uzupełnić ciastem. Pozostałe maliny podzielić na połówki i ułożyć na wierzchu muffinek, piec 25-30 min (180°C). Muffinki z malinami i białą czekoladą podawać jako deser lub przekąskę.