Muffinki z malinami i białą czekoladą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
180 kcal /
753 kJ
Kalorie
4 gBiałko
26 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 120 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g płatków owsianych drobnych
  • 40 g otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 180 g malin, świeżych
  • 180 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych, dokładnie odsączonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać4 min/70°C/obr. 1.
  4. Dodać cukier, mąkę pszenną, mąkę razową, proszek do pieczenia, płatki owsiane, jajka, mleko i sok z cytryny, wymieszać30 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać5 s//obr. 3.
  6. Do każdej papilotki nakładać po łyżce ciasta, do środka włożyć po 3 maliny i uzupełnić ciastem. Pozostałe maliny podzielić na połówki i ułożyć na wierzchu muffinek, piec 25-30 min (180°C). Muffinki z malinami i białą czekoladą podawać jako deser lub przekąskę.
Przewijanie do góry