
Mrożona herbata cytrynowo-hibiskusowa
25.6 kcal /
107.2 kJKalorie
107.2 kJKalorie
0 gBiałko
6.6 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cukru
- 1300 g wody
- 8 łyżeczek hibiskusa, suszonego
- 100 g kostek lodu plus dodatkowa ilość do podania
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 cytryna pokrojona w plastry, do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać hibiskus, nałożyć miarkę, odstawić do zaparzenia na 5 min. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, zawartość koszyczka wyrzucić. Pozostawić w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.).
- Dodać cukier puder, lód i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 5. Przelać do 8 szklanek. Mrożoną herbatę cytrynowo-hibiskusową podawać z dodatkiem kostek lodu, udekorowaną plastrami cytryny i liśćmi mięty.