Mrożona herbata cytrynowo-hibiskusowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
25.6 kcal /
107.2 kJ
Kalorie
0 gBiałko
6.6 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cukru
  • 1300 g wody
  • 8 łyżeczek hibiskusa, suszonego
  • 100 g kostek lodu plus dodatkowa ilość do podania
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 cytryna pokrojona w plastry, do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać hibiskus, nałożyć miarkę, odstawić do zaparzenia na 5 min. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, zawartość koszyczka wyrzucić. Pozostawić w naczyniu miksującym do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.).
  4. Dodać cukier puder, lód i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 5. Przelać do 8 szklanek. Mrożoną herbatę cytrynowo-hibiskusową podawać z dodatkiem kostek lodu, udekorowaną plastrami cytryny i liśćmi mięty.
Przewijanie do góry