Mus marchewkowo-jabłkowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
230 kcal /
961 kJ
Kalorie
6 gBiałko
27 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 300 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 100 g wody
  • 20 g miodu
  • pestki dyni prażone, do dekoracji
  • migdały, w płatkach prażone, do dekoracji
  • olej z orzechów laskowych do polania
  • olej lniany do polania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, jabłko, dodać cynamon, sól, wodę i miód, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie gotować30 min/95°C/obr. 2, następnie zmiksować2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do 2 słoiczków, ostudzić. Odstawić do lodówki do momentu podania.
  2. Mus marchewkowo-jabłkowy podawać schłodzony, udekorowany pestkami dyni i olejem z orzechów laskowych.
Przewijanie do góry