Mus marchewkowo-jabłkowy
230 kcal /
961 kJKalorie
961 kJKalorie
6 gBiałko
27 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
- 100 g wody
- 20 g miodu
- pestki dyni prażone, do dekoracji
- migdały, w płatkach prażone, do dekoracji
- olej z orzechów laskowych do polania
- olej lniany do polania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, jabłko, dodać cynamon, sól, wodę i miód, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie gotować30 min/95°C/obr. 2, następnie zmiksować2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do 2 słoiczków, ostudzić. Odstawić do lodówki do momentu podania.
- Mus marchewkowo-jabłkowy podawać schłodzony, udekorowany pestkami dyni i olejem z orzechów laskowych.