Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym
673 kcal /
2819 kJKalorie
2819 kJKalorie
22 gBiałko
39 gWęglowodany
46 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Muffiny: 100
- g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 80 g migdałów, ze skórką
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 18 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- Kremowy sos serowy: 100
- g sera ementaler pokrojonego na kawałki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 280 g mleka
- 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g skrobi kukurydzianej
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- papryka wędzona, mielona do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić olejem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić4 s/obr. 8.
- Dodać cukinię i migdały, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Do każdej włożyć 3 połówki pomidorków koktajlowych, wypukłą stroną do dołu. Piec 30-40 min (180°C), w tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz przygotować sos.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ementaler i parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, śmietanę, skrobię, sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę wędzoną, gotować8 min/100°C/obr. 3. Upieczone muffiny ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu razem z sosem serowym.
- Muffiny pomidorowo-cukiniowe z kremowym sosem serowym podawać oprószone wędzoną papryką.