
Zakwas buraczany
24.4 kcal /
102.3 kJKalorie
102.3 kJKalorie
0.9 gBiałko
5.5 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 7 ząbków czosnku
- 1000 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 ½ – 3
- łyżeczki soli (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i 500 g buraków, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć do dużego słoja (ok. 2 l, patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g buraków, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć do wcześniej rozdrobnionych buraków.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól, gotować10 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do przestudzenia na 30 min. Buraki znajdujące się w słoju zalać solanką, upewniając się, że wszystkie składniki są przykryte. Słój szczelnie zakręcić, odstawić w temp. pokojowej na 7 dni (patrz wskazówka). Zakwasu buraczanego używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).