Zakwas buraczany

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
24.4 kcal /
102.3 kJ
Kalorie
0.9 gBiałko
5.5 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 7 ząbków czosnku
  • 1000 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 4 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ½ – 3
  • łyżeczki soli (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i 500 g buraków, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć do dużego słoja (ok. 2 l, patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g buraków, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć do wcześniej rozdrobnionych buraków.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól, gotować10 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do przestudzenia na 30 min. Buraki znajdujące się w słoju zalać solanką, upewniając się, że wszystkie składniki są przykryte. Słój szczelnie zakręcić, odstawić w temp. pokojowej na 7 dni (patrz wskazówka). Zakwasu buraczanego używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry