
Naleśniki kukurydziane z twarożkiem pomidorowym
172.6 kcal /
722 kJKalorie
722 kJKalorie
7.1 gBiałko
18.9 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Naleśniki kukurydziane: 120
- g mąki kukurydzianej
- 370 g zimnej wody
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 g oleju rzepakowego
- ¾
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
- Twarożek pomidorowy: 6 – 8
- liści bazylii, świeżych
- 1 ząbek czosnku
- 250 g twarogu, chudego pokrojonego na kawałki
- 150 g pomidorów sparzonych, bez skóry, pokrojonych na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej ilość do smażenia
- 3 – 4 rzodkiewki pokrojone w plastry, do nadziania naleśników
- 1 kalarepa pokrojona w 0,5 cm paski, do nadziania naleśników
- rukola ilość do nadziania naleśników
- roszponka ilość do nadziania naleśników
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę kukurydzianą, dodać wodę, mąkę ziemniaczaną, jajka, olej, sól i paprykę wędzoną, zmiksować15 s/obr. 6. Przelać do innego naczynia, odstawić na 30 min, w tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące, następnie przygotować twarożek.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać twaróg, pomidory, sól i pieprz, zmiksować15 s/obr. 4. Przełożyć do miseczki, odstawić do lodówki.
- Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać chochelką niewielkimi porcjami na patelnię i obracać patelnią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno na grubość 3-4 mm. Smażyć 1 min na średnim ogniu i gdy ciasto delikatnie się zetnie, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 30 s. Następnie przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na każdy naleśnik nakładać po 2-3 łyżki twarożku pomidorowego, rzodkiewkę, kalarepę i kilka liści rukoli, składać na pół i ponownie na pół, tworząc trójkąt. W ten sam sposób nadziać pozostałe naleśniki. Podawać jako przekąskę.