Żółty ketchup

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
5741 kJ /
1372 kcal
Kalorie
18 gBiałko
278 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 200 g moreli suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 600 g pomidorków koktajlowych, żółtych, przekrojonych na pół
  • 150 g wody
  • 160 g cukru (patrz wskazówka)
  • 200 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 2 łyżeczki musztardy w proszku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć szalotki i morele suszone, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać pomidorki koktajlowe, wodę, cukier, ocet, kurkumę, curry, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 6, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać musztardę, wymieszać20 s/obr. 5, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 3.
  4. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Ketchup przelać do wyparzonych butelek. Butelki postawić do góry dnem na 5 min, następnie odwrócić, pozostawić do ostudzenia.
  5. Żółty ketchup przechowywać w lodówce i wykorzystać do wybranego przepisu.
Przewijanie do góry