Mus z buraka z orzechami włoskimi
156 kcal /
651 kJKalorie
651 kJKalorie
2.6 gBiałko
3.9 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki
- 200 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych plus dodatkowa ilośćgrubo posiekanych orzechów do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć buraki i serek kremowy, dodać śmietanę, olej, sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać orzechy, zmiksować3 s/obr. 6. Mus przełożyć do 12 małych szklanek. Każdą porcję udekorować orzechami, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Mus z buraka z orzechami włoskimi podawać schłodzony jako przekąskę.