Naleśnikowe wrapy z nadzieniem szpinakowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
482 kcal /
2020 kJ
Kalorie
23 gBiałko
41 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Naleśniki: 2
  • jajka
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • masło do smażenia
  • Nadzienie szpinakowe: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 10 g oleju
  • 200 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych i odsączonych
  • 100 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 plastrów szynki drobiowej
  • 4 plastrów wędzonego łososia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać sól, mleko i mąkę, wymieszać30 s/obr. 4. Pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min.
  2. Nieprzywierającą patelnię (Ø 28 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 3 naleśniki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać olej i szpinak, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać rozdrobniony parmezan, serek, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Nadzieniem posmarować naleśniki, pozostawiając margines ok. 3 cm wzdłuż brzegów. Na każdym ułożyć 2 plastry szynki lub plaster wędzonego łososia. Dwa boki każdego naleśnika zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon i przekroić ukośnie na pół. Naleśnikowe wrapy z nadzieniem szpinakowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry