
Naleśnikowe wrapy z nadzieniem szpinakowym
482 kcal /
2020 kJKalorie
2020 kJKalorie
23 gBiałko
41 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Naleśniki: 2
- jajka
- 1 szczypta soli
- 300 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- masło do smażenia
- Nadzienie szpinakowe: 50
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 10 g oleju
- 200 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych i odsączonych
- 100 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 plastrów szynki drobiowej
- 4 plastrów wędzonego łososia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać sól, mleko i mąkę, wymieszać30 s/obr. 4. Pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min.
- Nieprzywierającą patelnię (Ø 28 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 3 naleśniki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i szpinak, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony parmezan, serek, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Nadzieniem posmarować naleśniki, pozostawiając margines ok. 3 cm wzdłuż brzegów. Na każdym ułożyć 2 plastry szynki lub plaster wędzonego łososia. Dwa boki każdego naleśnika zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon i przekroić ukośnie na pół. Naleśnikowe wrapy z nadzieniem szpinakowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.