
Witaminowe shoty pomarańczowo-imbirowe
1633 kJ /
390 kcalKalorie
390 kcalKalorie
5 gBiałko
76 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 – 100 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g jabłka, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 400 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego (z 4-6 pomarańczy)
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy, mielonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 – 20 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić2 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jabłko, sok pomarańczowy, sok z cytryny, kurkumę, pieprz i miód zmiksować30 s/obr. 10. Napój przecedzić przez sito o drobnych oczkach, następnie przelać do czystej, uprzednio wyparzonej szklanej butelki (ok. 0,5 l). Przechowywać w lodówce do 5 dni, podawać w porcjach ok. 50 ml (patrz wskazówka).