Wiśniówka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
516.2 kcal /
2159.7 kJ
Kalorie
1.5 gBiałko
88.1 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2000 g wiśni, świeżych bez pestek
  • 2000 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 200 g spirytusu rektyfikowanego 96% (patrz wskazówka)
  • 100 g wody mineralnej niegazowanej
  • 1000 g cukru
  • 20 goździków
  • 660 g wódki (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej wiśnie, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 50 g spirytusu i wodę, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 800 g cukru, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pozostałe 200 g cukru, dodać goździki, zmielić10 s/obr. 9. Przesypać do miski z odważonym wcześniej cukrem, wymieszać, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. W dużym słoju (3 l) umieścić połowę odważonych wcześniej wiśni, wsypać połowę odważonego wcześniej cukru z goździkami, następnie dodać pozostałe wiśnie, pozostały cukier i odważony wcześniej spirytus z wodą. Szczelnie zakręcić słój, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na min. 7 dni. Codziennie delikatnie wymieszać zawartość słoja, poruszając nim, aby cukier rozpuścił się i dokładnie połączył z sokiem z wiśni.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, aby sok spłynął do naczynia miksującego. Odsączone wiśnie przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka). Słój opłukać, następnie przelać do niego zawartość naczynia miksującego. Opłukać naczynie miksujące.
  7. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć potrójną warstwą gazy w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 5-10 min, aby sok spłynął do naczynia miksującego. Zdjąć dolną część przystawki Varoma.
  9. Do naczynia miksującego wlać wódkę i pozostałe 150 g spirytusu, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do 3 butelek (0,5 l), odstawić w ciemne i chłodne miejsce na min. 7 dni (patrz wskazówka), aby nalewka dojrzała. Wiśniówkę podawać w małych kieliszkach jako dodatek do deserów lub kawy.
Przewijanie do góry