
Wegańskie kawowe smoothie
309.5 kcal /
1295 kJKalorie
1295 kJKalorie
6.5 gBiałko
59.3 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 2 banany dojrzałe, pokrojone na kawałki (ok. 240g)
- 40 g masła orzechowego (patrz wskazówka)
- 1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 500 g napoju sojowego niesłodzonego
- 500 g napoju migdałowego, niesłodzonego
- 20 g syropu z agawy (opcjonalnie)
- 20 g syropu klonowego (opcjonalnie)
- 200 g kostek lodu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zmiksować5 s/obr. 10. Daktyle zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać espresso, banany, masło orzechowe, cynamon, napój sojowy, syrop z agawy i kostki lodu, zmiksować1 min/obr. 10. Przelać do 4 szklanek, udekorować cynamonem. Wegańskie kawowe smoothie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.