Wegański żel owocowy
1792 kJ /
428 kcalKalorie
428 kcalKalorie
5 gBiałko
108 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 550 g owoców jagodowych, świeżych, np. truskawek, malin
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki agaru (6g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać cukier, zmiksować1 min/obr. 10. ⅓ szklanki pulpy owocowej (ok. 80 g) przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać agar, gotować6 min/100°C/obr. 3. Masę przelać do prostokątnej formy (30 x 20 x 6 cm) lub dowolnego płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia (ok. 1 godz.). Po tym czasie za pomocą kopystki podzielić stężałą galaretkę na kawałki.
- Do naczynia miksującego wlać odstawioną pulpę owocową, dodać stężałą galaretkę, wymieszać15 s/obr. 5. Wegański żel owocowy podawać jako dodatek do deserów (patrz wskazówka).