Wegański żel owocowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1792 kJ /
428 kcal
Kalorie
5 gBiałko
108 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 550 g owoców jagodowych, świeżych, np. truskawek, malin
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki agaru (6g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać cukier, zmiksować1 min/obr. 10. ⅓ szklanki pulpy owocowej (ok. 80 g) przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać agar, gotować6 min/100°C/obr. 3. Masę przelać do prostokątnej formy (30 x 20 x 6 cm) lub dowolnego płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia (ok. 1 godz.). Po tym czasie za pomocą kopystki podzielić stężałą galaretkę na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego wlać odstawioną pulpę owocową, dodać stężałą galaretkę, wymieszać15 s/obr. 5. Wegański żel owocowy podawać jako dodatek do deserów (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry