Wegański ser
127.6 kcal /
533.8 kJKalorie
533.8 kJKalorie
3.9 gBiałko
5.6 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g orzechów nerkowca niesolonych, nieprażonych
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 50 g migdałów, ze skórką
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- 25 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 350 g wody mineralnej, niegazowanej
- 4 czubate łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, migdały, cebulę i czosnek, dodać płatki drożdżowe, sól, kurkumę, olej i 200 g wody, zmiksować1 min/obr. 10.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 50 g wody, dodać agar, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozpuszczony agar i pozostałe 100 g wody, gotować3 min 30 s/98°C/obr. 3. W tym czasie natłuścić olejem plastikowy pojemnik (15 x 10 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać zioła, wymieszać20 s/obr. 3. Przelać do wcześniej przygotowanego plastikowego pojemnika, odstawić do ostudzenia, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz., aby masa stężała. Po tym czasie obrócić pojemnik do góry dnem i ostrożnie wyciągnąć stężałą masę. Wegański ser kroić w cienkie plastry, podawać jako dodatek do pieczywa.