
Witaminowe shoty z różowym grejpfrutem
2391 kJ /
571 kcalKalorie
571 kcalKalorie
9 gBiałko
131 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g jagódgoji, suszonych
- woda, do namoczenia jagód
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 2 czerwonegrejpfruty (ok. 650g), bez białych błonek (albedo) i pestek, pokrojone na kawałki
- 50 g miodu
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej jagody goji. Zalać taką ilością wody, aby jagody były zakryte, odstawić na 15 min, następnie odsączyć za pomocą koszyczka.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone jagody, imbir i grejpfruty, dodać miód i cynamon, zmiksować1 min/obr. 10. Napój przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, następnie przelać do czystej, uprzednio wyparzonej szklanej butelki (ok. 0,7 l). Przechowywać w lodówce do 5 dni, podawać w porcjach 50-100 ml (patrz wskazówka).