Wegańskie leczo z ryżem
205.8 kcal /
861.8 kJKalorie
861.8 kJKalorie
5.5 gBiałko
35 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 350 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 350 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 650 – 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 150 – 200 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- (opcjonalnie)
- 100 – 200 g ryżu białego (patrz wskazówka)
- 250 – 350 g wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukinię i papryki, rozdrobnić5-7 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać przecier pomidorowy, pieczarki, ryż, wodę, słodką paprykę, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, oregano, cukier, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować25-30 min/100°C//obr. 1. Wegańskie leczo z ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.