Wegańskie leczo z ryżem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
205.8 kcal /
861.8 kJ
Kalorie
5.5 gBiałko
35 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 350 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 350 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 650 – 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 150 – 200 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
  • (opcjonalnie)
  • 100 – 200 g ryżu białego (patrz wskazówka)
  • 250 – 350 g wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ – 1
  • łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać cukinię i papryki, rozdrobnić5-7 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać przecier pomidorowy, pieczarki, ryż, wodę, słodką paprykę, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, oregano, cukier, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować25-30 min/100°C//obr. 1. Wegańskie leczo z ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry