Wegańskie „chili con carne”

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
426 kcal /
1785 kJ
Kalorie
21 gBiałko
47 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g tofu, bardzo twardego naturalnego, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 25 g sosu sojowego ciemnego
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 300 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 20 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao wegańskiej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać tofu, oliwę i sos sojowy, dusić4 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać wodę, pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, paprykę słodką, oregano, cukier, kmin rzymski i pieprz cayenne, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować18 min/100°C//obr. .
  4. Dodać paprykę czerwoną, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać czekoladę i fasolę, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować4 min/100°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przelać do 4 misek, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane tofu. Podawać z wegańskim pieczywem.
Przewijanie do góry