Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2.3 kcal /
220.2 kJ
Kalorie
23.8 gBiałko
23.8 gWęglowodany
685.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Purée z dyni i gotowanie ziemniaków: 500
  • g miąższu dyni Hokkaido pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 500 g miąższu dyni piżmowej pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego (w tym tylko liście z 1gałązki)
  • 500 g wody
  • 300 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • Wołowina po burgundzku: 70
  • g oleju
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 120 – 130 g kostek boczku
  • 250 – 300 g pieczarek małych, w całości dużych, pokrojonych w ćwiartki w plastry
  • 210 g cebul szalotek małych (9-12 szt), w całości
  • 750 g mięsa wołowegogulaszowego (np. rozbratla), bez ścięgien i kości, pokrojonego w 3-4 cm kostkę, osuszonego papierowym ręcznikiem
  • 350 g czerwonego wina, burgundzkiego
  • 350 g wody plus dodatkowo 5 łyżek
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Kopytka dyniowe: woda dogotowania kopytek
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość dogotowania kopytek
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do polania kopytek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć dynię i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 1 gałązkę rozmarynu. Piec ok. 20 min (180°C) lub do czasu, aż dynia będzie miękka. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, usunąć rozmaryn, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię i liście z drugiej gałązki rozmarynu, zmiksować1 min/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia. Ugotowane na parze ziemniaki i purée z dyni ostudzić, odstawić do lodówki na min. 5 godz. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać 10 g oleju, dodać boczek, dusić bez założonej marki4 min/120°C/obr. .
  6. Dodać pieczarki, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 70 g cebuli szalotki, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
  8. Dodać 250 g wołowiny, upewniając się, że kawałki mięsa są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Pozostawić w naczyniu miksującym na 3 min, następnie przełożyć do naczynia ze zrumienionymi pieczarkami z boczkiem, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 70 g cebuli szalotki, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
  10. Dodać 250 g wołowiny, upewniając się, że kawałki mięsa są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Pozostawić w naczyniu miksującym na 3 min, następnie przełożyć do naczynia ze zrumienionymi pieczarkami z boczkiem i wołowiną, odstawić (patrz wskazówka).
  11. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać pozostałe 70 g cebuli szalotki, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
  12. Dodać pozostałe 250 g wołowiny, upewniając się, że kawałki mięsa są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Pozostawić w naczyniu miksującym na 3 min, następnie przełożyć do naczynia ze zrumienionymi pieczarkami z boczkiem i wołowiną, odstawić (patrz wskazówka).
  13. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć zrumienione pieczarki i wołowinę z połową soków i tłuszczu z rumienienia, dodać wino, 350 g wody, rozmaryn, liście laurowe, pieprz, sól i koncentrat bulionu warzywnego. Rozpocząć Wolne Gotowanie /6 godz./90°C. W tym czasie, pod koniec czasu wolnego gotowania, w kubku wymieszać mąkę z 5 łyżkami wody.
  14. Do naczynia miksującego dodać mieszankę mąki i wody, gotować5 min/95°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski utrzymującej temperaturę posiłku, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego. Umyć naczynie miksujące.
  15. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  16. Do naczynia miksującego włożyć schłodzone ziemniaki (patrz wskazówka) i 300 g purée z dyni, dodać mąkę, jajko i sól, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat (patrz wskazówka), podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek (dł. 30-40 cm, Ø 3 cm), lekko spłaszczyć nożem i pokroić pod skosem na ok. 2 cm kawałki, tworząc kopytka.
  17. Kopytka gotować w 3 partiach 2-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej, polewać niewielką ilością oleju, aby zapobiec sklejaniu. Wołowinę po burgundzku podawać z kopytkami dyniowymi jako danie główne.
Przewijanie do góry