Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem
593.9 kcal /
2485 kJKalorie
2485 kJKalorie
10.8 gBiałko
75.4 gWęglowodany
23.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 cytryna ekologiczna
- 1200 g wody plus dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
- 35 g oleju
- 250 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 400 g młodej marchewki pokrojonej w ukośne 5 mm plastry
- 1 kalarepa (150-200g), pokrojona w słupki (ok. 0.5 x 4 cm)
- 400 g mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500g), bez twardych końcówek, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 50 g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 10 – 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 10 g sosu sojowego (patrz wskazówka)
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Z cytryny okroić skórkę (bez białych błonek, tzw. albedo) i wycisnąć sok, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1200 g wody, sok z cytryny i 15 g oleju. Włożyć koszyczek z rozdrobnioną skórką z cytryny, odważyć do niego ryż, dodać kurkumę i sól, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i imbir, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać marchewkę, kalarepę, mleczko kokosowe, pastę curry, koncentrat bulionu warzywnego i cukier. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej szparagi, gotować na parze13-15 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. W kubku wymieszać skrobię i 3 łyżki zimnej wody.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać skrobię wymieszaną z wodą, dokładnie przemieszać kopystką, aby sos się zagęścił.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ugotowane na parze szparagi, szpinak, sok z limonki i sos sojowy. Dokładnie wymieszać kopystką, odstawić na 2 min, aby szpinak zmiękł. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia. Wiosenne curry warzywne podawać z ryżem, udekorowane kolendrą i chili.