Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue (z osłoną noża miksującego)
991 kcal /
4148 kJKalorie
4148 kJKalorie
42 gBiałko
32 gWęglowodany
76 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos barbecue: 4
- ząbki czosnku
- 100 g oleju sezamowego
- 100 g pasty miso jasnej
- 40 g ziaren sezamu, białego
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki
- 15 g pasty chili
- 15 g sosu sriracha
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- Boczek z makaronem: 120
- g cebuli pokrojonej w ósemki
- 5 ząbków czosnku
- 75 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- 10 g ziaren pieprzu czarnego
- 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 1200 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 600 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm)
- 600 g boczku parzonego, wędzonego bez kości, bez skóry, pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm)
- 1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej rozgnieciona
- (opcjonalnie)
- 10 g trawy cytrynowej, suszonej (opcjonalnie)
- 150 g makaronu ramen, suszonego
- 150 g makaronu jajecznego, suchego o czasiegotowania 3 min
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pastę miso, sezam, zielone cebulki, pastę chili i papryczkę chili, rozpocząć Miksowanie /20 s. Sos barbecue przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, pieprz, papryczki chili, koncentrat bulionu drobiowego, dodać wodę i boczek, rozpocząć Wolne Gotowanie /4 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić. Przyprawy wyrzucić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać płyn pozostały z gotowania, dodać trawę cytrynową, dusić3 min/120°C/obr. .
- Dodać makaron, dusić3 min/120°C//obr. . Makaron odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski. Na mocno rozgrzanej patelni ugotowany boczek usmażyć z każdej strony, do momentu aż będzie złotobrązowy.
- Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue podawać bezpośrednio po przygotowaniu.