Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
991 kcal /
4148 kJ
Kalorie
42 gBiałko
32 gWęglowodany
76 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos barbecue: 4
  • ząbki czosnku
  • 100 g oleju sezamowego
  • 100 g pasty miso jasnej
  • 40 g ziaren sezamu, białego
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki
  • 15 g pasty chili
  • 15 g sosu sriracha
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • Boczek z makaronem: 120
  • g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 5 ząbków czosnku
  • 75 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 10 g ziaren pieprzu czarnego
  • 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 600 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm)
  • 600 g boczku parzonego, wędzonego bez kości, bez skóry, pokrojonego na kawałki (3 x 10 cm)
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej rozgnieciona
  • (opcjonalnie)
  • 10 g trawy cytrynowej, suszonej (opcjonalnie)
  • 150 g makaronu ramen, suszonego
  • 150 g makaronu jajecznego, suchego o czasiegotowania 3 min

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać pastę miso, sezam, zielone cebulki, pastę chili i papryczkę chili, rozpocząć Miksowanie /20 s. Sos barbecue przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, pieprz, papryczki chili, koncentrat bulionu drobiowego, dodać wodę i boczek, rozpocząć Wolne Gotowanie /4 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić. Przyprawy wyrzucić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  4. Do naczynia miksującego wlać płyn pozostały z gotowania, dodać trawę cytrynową, dusić3 min/120°C/obr. .
  5. Dodać makaron, dusić3 min/120°C//obr. . Makaron odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski. Na mocno rozgrzanej patelni ugotowany boczek usmażyć z każdej strony, do momentu aż będzie złotobrązowy.
  6. Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry