Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
246.2 kcal /
1030.2 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
23 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 ggrzybów, suszonych np. prawdziwki, kurki, podgrzybki
  • 1300 g wody
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • 200 g ryżu brązowego
  • 200 g czerwonego ryżu
  • 220 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 ząbków czosnku
  • 180 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 90 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g brązowych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżka owoców jałowca
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
  • ½
  • łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby suszone i 100 g wody, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, natkę pietruszki i ser gruyère, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowany na parze ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli, 3 ząbki czosnku i 100 g korzenia selera, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać 30 g masła i pieczarki, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie formę keksową (dł. 26 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  6. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione orzechy z pietruszką i serem, ugotowany na parze ryż, jajka, tymianek, owoce jałowca, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, przemieszać kopystką, rozdrobnić40 s/obr. 5. Masę przełożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wyrównać kopystką. Piec 45-50 min (200°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g cebuli, 2 ząbki czosnku i 80 g korzenia selera, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Namoczone grzyby przecedzić przez koszyczek, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 60 g masła i przecedzone grzyby, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać pozostałe 400 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, mąkę, sos sojowy, kozieradkę, pozostałe ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, gotować6 min/100°C/obr. 4, następnie zmiksować30 s/obr. 10. Wegetariańską pieczeń grzybową podawać z sosem na ciepło lub po ostudzeniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry