Wegetariańska pieczeń grzybowa z sosem
246.2 kcal /
1030.2 kJKalorie
1030.2 kJKalorie
7.4 gBiałko
23 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 ggrzybów, suszonych np. prawdziwki, kurki, podgrzybki
- 1300 g wody
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 50 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 200 g ryżu brązowego
- 200 g czerwonego ryżu
- 220 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 ząbków czosnku
- 180 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 90 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g brązowych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
- 3 jajka
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną
- 60 g mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
- ½
- łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby suszone i 100 g wody, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, natkę pietruszki i ser gruyère, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowany na parze ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli, 3 ząbki czosnku i 100 g korzenia selera, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g masła i pieczarki, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie formę keksową (dł. 26 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione orzechy z pietruszką i serem, ugotowany na parze ryż, jajka, tymianek, owoce jałowca, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, przemieszać kopystką, rozdrobnić40 s/obr. 5. Masę przełożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wyrównać kopystką. Piec 45-50 min (200°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g cebuli, 2 ząbki czosnku i 80 g korzenia selera, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Namoczone grzyby przecedzić przez koszyczek, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe 60 g masła i przecedzone grzyby, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 400 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, mąkę, sos sojowy, kozieradkę, pozostałe ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, gotować6 min/100°C/obr. 4, następnie zmiksować30 s/obr. 10. Wegetariańską pieczeń grzybową podawać z sosem na ciepło lub po ostudzeniu (patrz wskazówka).