
Whisky Sour
184.3 kcal /
770.9 kJKalorie
770.9 kJKalorie
1.9 gBiałko
12.9 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g whisky
- 120 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g syropu cukrowego (patrz wskazówka)
- 2 białka ze sparzonych jajek
- 5 kostek lodu (patrz wskazówka)
- 4 kawałki skórki z cytryny ekologicznej, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać whisky, sok z cytryny, syrop cukrowy i białka, zmiksować10 s/obr. 6.
- Dodać kostki lodu, zmiksować15 s/obr. 6. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, przecedzić do 4 szklanek, odstawić do lodówki na 3-5 min, aby piana oddzieliła się od płynu. Whisky Sour podawać udekorowany skórką cytryny.