Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
386.1 kcal /
1615.2 kJ
Kalorie
12 gBiałko
66.3 gWęglowodany
10.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Nadzienie do burrito: 240 – 260
  • g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
  • 85 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g batata pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 120 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 125 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • ½
  • łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • Salsa pomidorowa z ananasem: 10
  • g mięty, świeżej tylko liście
  • 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g pomidora bezgniazd nasiennych, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 5 – 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 260 g ananasa, świeżego pokrojonego na 6 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • Wegańskie burrito: 4
  • tortille pszenne Ø 24 cm
  • majonez wegański, do nadzienia
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć fasolę, zmiksować7 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, paprykę, batat i marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pieczarki i oliwę, dusić5 min/120°C//obr. 2.
  4. Dodać zmiksowaną fasolę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę, chili, paprykę słodką, kmin rzymski, kolendrę, oregano, sól i pieprz. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/95°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące, następnie przygotować salsę.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, chili i cebulę, rozdrobnić2-3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie2-3 s/obr. 8.
  6. Dodać pomidor, sok z limonki, sól i pieprz, wymieszać3 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
  7. Do naczynia miksującego włożyć ananas, rozdrobnić2-3 s/obr. 3.5. Przełożyć do naczynia z pozostałą częścią salsy, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.
  8. Na każdym placku tortilli ułożyć równomiernie 2-3 łyżki nadzienia, następnie wyłożyć po czubatej łyżce majonezu, posypać liśćmi mięty, zawinąć w rulony chowając brzegi tortilli do środka. Zawinięte burrito podsmażyć na suchej patelni grillowej z każdej strony ok. 1 min. Przełożyć do plastikowego pojemnika, odstawić. Wegańskie burrito i salsę pomidorową z ananasem zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry