Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
386.1 kcal /
1615.2 kJKalorie
1615.2 kJKalorie
12 gBiałko
66.3 gWęglowodany
10.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie do burrito: 240 – 260
- g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
- 85 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 120 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g batata pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 125 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- ½
- łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kolendry, mielonej
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Salsa pomidorowa z ananasem: 10
- g mięty, świeżej tylko liście
- 10 g kolendry, świeżej tylko liście
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 300 g pomidora bezgniazd nasiennych, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 5 – 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 260 g ananasa, świeżego pokrojonego na 6 cm kawałki (patrz wskazówka)
- Wegańskie burrito: 4
- tortille pszenne Ø 24 cm
- majonez wegański, do nadzienia
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć fasolę, zmiksować7 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, paprykę, batat i marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pieczarki i oliwę, dusić5 min/120°C//obr. 2.
- Dodać zmiksowaną fasolę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę, chili, paprykę słodką, kmin rzymski, kolendrę, oregano, sól i pieprz. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/95°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące, następnie przygotować salsę.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, chili i cebulę, rozdrobnić2-3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie2-3 s/obr. 8.
- Dodać pomidor, sok z limonki, sól i pieprz, wymieszać3 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć ananas, rozdrobnić2-3 s/obr. 3.5. Przełożyć do naczynia z pozostałą częścią salsy, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Na każdym placku tortilli ułożyć równomiernie 2-3 łyżki nadzienia, następnie wyłożyć po czubatej łyżce majonezu, posypać liśćmi mięty, zawinąć w rulony chowając brzegi tortilli do środka. Zawinięte burrito podsmażyć na suchej patelni grillowej z każdej strony ok. 1 min. Przełożyć do plastikowego pojemnika, odstawić. Wegańskie burrito i salsę pomidorową z ananasem zapakować w formie lunchboxu.