Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
861.5 kcal /
3606.8 kJ
Kalorie
55.5 gBiałko
9.5 gWęglowodany
65.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 120 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 50 g selera naciowego pokrojonego w 0.5 cm plastry
  • 50 g białego wina
  • 800 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego na ok. 4 cm kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 750 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 150 g kostek boczku
  • 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 250 ggrzybów, świeżych pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 1 ½
  • łyżeczki musztardy francuskiej
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać cebulę, marchewkę i seler, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wino, odparowywać bez założonej miarki2 min/120°C/obr. . Przelać do naczynia, w którym znajdują się zrumienione warzywa, odstawić.
  3. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć zrumienione warzywa z winem, indyka, musztardę Dijon, 1 łyżeczkę soli, pieprz, tymianek, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz./95°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić. Płyn z gotowania zachować.Zdjąć osłonę noża miksującego.Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 10 g oliwy, dodać boczek, dusić bez założonej miarki4 min/120°C//obr. .
  5. Dodać pieczarki, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się indyk z warzywami, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać 400 g płynu zachowanego z gotowania, śmietanę, dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli, skrobię i musztardę francuską, podgrzewać8 min/90°C/obr. 3. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się indyk z warzywami i pieczarkami, posypać natką pietruszki, dokładnie wymieszać kopystką.
  7. Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami podawać jako danie główne, np. z ryżem lub makaronem.
Przewijanie do góry