Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami
300.5 kcal /
1258.1 kJKalorie
1258.1 kJKalorie
7.2 gBiałko
37.8 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 200
- g mąkigryczanej Melvit
- 50 g mąki ryżowej Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni
- 10 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 180 g wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ¼
- łyżeczki soli
- Konfitura z cebuli: 300
- g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 10 – 15 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 25 g miodu płynnego
- 10 – 15 g octu balsamicznego
- ½
- łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
- ¼
- łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 50 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
- 10 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- rukola ilość do podania
- oliwa z oliwek aromatyzowana, np. rozmarynem, ilość do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę ryżową, drożdże i zioła prowansalskie, dodać oliwę, wodę, ocet jabłkowy i sól, wyrobić Ciasto /1 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą, odstawić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować konfiturę z czerwonej cebuli. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać miód, ocet balsamiczny, rozmaryn i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować25 min/100°C//obr. 1.
- Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 4-6, stopniowo zwiększając obroty.Konfiturę z czerwonej cebuli przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brokuł, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blachę, oprószonymi mąką ryżową dłońmi uformować placek (Ø 25-30 cm, grubość ok. 5 mm).
- Piec 20 min (200°C). Wstępnie podpieczony spód posmarować przygotowaną wcześniej konfiturą z cebuli. Na wierzchu ułożyć równomiernie odważone brokuły i oliwki, posypać słonecznikiem.
- Piec kolejne 8-10 min (200°C).
- Wegańską gryczaną pizzę z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami udekorować rukolą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem aromatyzowanej oliwy.