Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
300.5 kcal /
1258.1 kJ
Kalorie
7.2 gBiałko
37.8 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 200
  • g mąkigryczanej Melvit
  • 50 g mąki ryżowej Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni
  • 10 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 180 g wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Konfitura z cebuli: 300
  • g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 10 – 15 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 25 g miodu płynnego
  • 10 – 15 g octu balsamicznego
  • ½
  • łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • ¼
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
  • 10 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • rukola ilość do podania
  • oliwa z oliwek aromatyzowana, np. rozmarynem, ilość do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę ryżową, drożdże i zioła prowansalskie, dodać oliwę, wodę, ocet jabłkowy i sól, wyrobić Ciasto /1 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą, odstawić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować konfiturę z czerwonej cebuli. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać miód, ocet balsamiczny, rozmaryn i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować25 min/100°C//obr. 1.
  4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 4-6, stopniowo zwiększając obroty.Konfiturę z czerwonej cebuli przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brokuł, odstawić.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blachę, oprószonymi mąką ryżową dłońmi uformować placek (Ø 25-30 cm, grubość ok. 5 mm).
  7. Piec 20 min (200°C). Wstępnie podpieczony spód posmarować przygotowaną wcześniej konfiturą z cebuli. Na wierzchu ułożyć równomiernie odważone brokuły i oliwki, posypać słonecznikiem.
  8. Piec kolejne 8-10 min (200°C).
  9. Wegańską gryczaną pizzę z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami udekorować rukolą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem aromatyzowanej oliwy.
Przewijanie do góry