
Wegańska galaretka z mango i mus z nerkowców
346.8 kcal /
1451.8 kJKalorie
1451.8 kJKalorie
7.8 gBiałko
43 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g orzechów nerkowca
- woda do namoczenia nerkowców
- 500 g mango, bardzo dojrzałego (2 duże szt.), obranego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki agaru (6g)
- olej o neutralnym smaku, do natłuszczenia
- 40 g wody mineralnej, niegazowanej
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- owoce jagodowe, świeże do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej nerkowce. Orzechy zalać taką ilością wody, aby były zakryte, odstawić do namoczenia na 1 godz. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć mango, dodać agar, zmiksować1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować6 min/100°C/obr. 3. W tym czasie 4 kokilki (Ø 9 cm, wys. 5 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Masę przelać do przygotowanych kokilek, odstawić do ostudzenia na 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 1 godz. W tym czasie przygotować mus z nerkowców. Umyć naczynie miksujące.
- Namoczone nerkowce odsączyć za pomocą koszyczka.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone nerkowce, dodać wodę mineralną, sok z cytryny, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i sól, zmiksować1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 5. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką np. w kształcie gwiazdki, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Schłodzoną galaretkę ostrożnie przełożyć na talerzyki, odwracając kokilki do góry dnem. Wegańską galaretkę z mango podawać schłodzoną, udekorowaną musem z nerkowców, świeżymi owocami jagodowymi i listkami mięty.