Warzywne risotto; Mini ciasta czekoladowe na parze
1110 kcal /
4646 kJKalorie
4646 kJKalorie
23 gBiałko
101 gWęglowodany
64 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Warzywne risotto: 70
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 70 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 25 g masła
- 250 g ryżu do risotto typu Arborio
- 500 g wody
- 160 g białego wina, wytrawnego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Mini ciasta czekoladowe na parze: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 90 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 65 g cukru
- 30 g mąki orkiszowej, białej
- 30 g mąki pszennej
- 500 g wody
- cukier puder do oprószenia
- lody waniliowe do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, marchewkę i cukinię, dodać oliwę i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować5 min/100°C/obr. 1. Podgotowane warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać ryż, dusić5 min/120°C//obr. .
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wcześniej ugotowane warzywa, wodę, wino, koncentrat bulionu warzywnego, pozostałe ½-¾ łyżeczki soli i pieprz. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, przemieszać kopystką. Ustawić18 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czekoladę gorzką, czekoladę mleczną i masło, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić2 min/70°C/obr. 1. W tym czasie 4 małe kubki lub filiżanki żaroodporne (Ø 8 cm, 9 cm wys.) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jajka, żółtka, cukier i mąkę, wymieszać1 min/obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanych kubków, każdy owinąć szczelnie folią spożywczą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z kubkami, gotować na parze23-28 min/Varoma/obr. 1(patrz wskazówka). W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, risotto przełożyć na talerze, posypać rozdrobnionym parmezanem. Zdjąć przystawkę Varoma, mini ciasta odstawić do lekkiego ostudzenia, następnie ostrożnie usunąć folię. Mini ciasta oprószyć cukrem pudrem. Warzywne risotto podawać jako danie główne. Mini ciasta czekoladowe podawać z lodami waniliowymi jako deser.
