Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
414.1 kcal /
1732.5 kJKalorie
1732.5 kJKalorie
8.5 gBiałko
42.7 gWęglowodany
19.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryż: 1300
- g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 25 g oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 300 g ryżu parboiled
- Curry: ½
- łyżeczki nasion kolendry
- ½
- łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½
- łyżeczki nasion kardamonu
- ½
- łyżeczkigorczycy
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża mała, bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 400 g mleczka kokosowego
- 200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 łyżeczki soli
- 600 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g różyczek kalafiora
- 150 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry, a następnie w ćwiartki
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i gorczycy, prażyć6 min/120°C//obr. 1.
- Dodać kardamon, kmin rzymski, cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, wegański koncentrat bulionu warzywnego i sól, zmiksować1 min/obr. 10.
- Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować10 min/100°C//obr. .
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej niej różyczki kalafiora, cukinię i groszek, gotować na parze12 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze warzywa, przemieszać kopystką, gotować2 min/100°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, posypać kolendrą. Warzywne curry z mleczkiem kokosowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ryżem lub wegańskimi chlebkami naan.