Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
414.1 kcal /
1732.5 kJ
Kalorie
8.5 gBiałko
42.7 gWęglowodany
19.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ryż: 1300
  • g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 300 g ryżu parboiled
  • Curry: ½
  • łyżeczki nasion kolendry
  • ½
  • łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki nasion kardamonu
  • ½
  • łyżeczkigorczycy
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża mała, bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 150 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry, a następnie w ćwiartki
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i gorczycy, prażyć6 min/120°C//obr. 1.
  2. Dodać kardamon, kmin rzymski, cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, wegański koncentrat bulionu warzywnego i sól, zmiksować1 min/obr. 10.
  4. Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować10 min/100°C//obr. .
  5. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej niej różyczki kalafiora, cukinię i groszek, gotować na parze12 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze warzywa, przemieszać kopystką, gotować2 min/100°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, posypać kolendrą. Warzywne curry z mleczkiem kokosowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ryżem lub wegańskimi chlebkami naan.
Przewijanie do góry