
Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką
411.4 kcal /
1722.2 kJKalorie
1722.2 kJKalorie
19.5 gBiałko
48.6 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Warzywa faszerowane: 1
- czerwona papryka (ok. 240g)
- 1 żółta papryka (ok. 240g)
- 1 cukinia (ok. 650g)
- 5 – 6 pieczarek dużych (o wadze ok. 40g każda)
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 – 280 g ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
- 125 – 150 g serka kremowego śmietankowego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżeczka oregano, suszonego
- 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 250 – 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości (patrz wskazówka), pokrojonego na 3 cm kawałki
- woda do pieczenia warzyw
- Pietruszkowa kruszonka: 1
- ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Czerwoną paprykę i żółtą paprykę przekroić wzdłuż na pół wraz z ogonkami, ostrożnie wyciąć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, pozostawiając ścianki grubości ok. 6-7 mm. Wydrążony miąższ zachować. Za pomocą łyżeczki wydrążyć kapelusze pieczarek tak, aby przybrały formę miseczek. Nóżki pieczarek zachować.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne lub płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać wydrążony miąższ cukinii, nóżki pieczarek i olej, rozdrobnić1-2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, serek kremowy, sól, pieprz, oregano i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s//obr. 3.
- Dodać ugotowanego kurczaka, wymieszać kopystką. Powstałym farszem napełnić przygotowane wcześniej papryki, cukinię i pieczarki. Warzywa ułożyć w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Do naczynia żaroodpornego wlać niewielką ilość (ok. ½ szklanki) wody. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.
- Piec 1 godz. (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i przygotować pietruszkową kruszonkę.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bułkę, rozdrobnić3-5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Zwiększyć temp. piekarnika do 200°C. Z naczynia żaroodpornego usunąć folię aluminiową, warzywa posypać pietruszkową kruszonką. Piec bez przykrycia kolejne 15 min (200°C). Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.