Waniliowy napój ryżowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
53.9 kcal /
225.5 kJ
Kalorie
1.1 gBiałko
11.2 gWęglowodany
0.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 laska wanilii
  • 200 g ryżu brązowego
  • 1500 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii, dodać opłukany ryż i 600 g wody, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować25 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na 20 min do ostudzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjąć laskę wanilii, zachować.
  4. Włożyć naczynie miksujące do obudowy. Dodać pozostałe 900 g wody i cukier waniliowy, zmiksować1 min 30 s/obr. 10.
  5. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową (ok. 50 x 50 cm) i nałożyć na miskę lub inne duże naczynie. Następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Waniliowy napój ryżowy przelać do butelki lub innego szczelnie zamykanego pojemnika, dodać ponownie laskę wanilii, dzięki temu napój nabierze bardziej intensywnego smaku i aromatu. Waniliowy napój ryżowy podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry