
Unicorn Latte
707 kcal /
2960 kJKalorie
2960 kJKalorie
8.8 gBiałko
40.8 gWęglowodany
56.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 4 – 5 kropli barwnika spożywczego niebieskiego (patrz wskazówka)
- 5 – 10 g cukru pudru (opcjonalnie)
- 60 g mleka 1,5 % tłuszczu, bardzo zimnego
- 250 g lodów śmietankowych
- 80 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 8 – 10 kropli barwnika spożywczego, czerwonego
- 250 g mleka kokosowego schłodzonego,gęstej części (patrz wskazówka)
- 8 – 10 kropli barwnika spożywczego niebieskiego
- posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
- Dodać 4-5 kropli czerwonego barwnika spożywczego, 4-5 kropli niebieskiego barwnika spożywczego i cukier puder, wymieszać kopystką. Fioletową bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać espresso, dodać mleko, lody i 8-10 kropli czerwonego barwnika spożywczego, zmiksować20 s/obr. 6. Różową kawę przelać do 2 wysokich szklanek.
- Do naczynia miksującego wlać mleko kokosowe, dodać 8-10 kropli niebieskiego barwnika spożywczego, wymieszać15 s/obr. 5. Niebieskie mleko wlewać cienkim strumieniem po wypukłej stronie łyżki, jak najbliżej krawędzi szklanek, w których znajduje się różowa kawa, tak aby zachować dwie warstwy.
- Unicorn Latte udekorować fioletową bitą śmietaną, cukrową posypką, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.