Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
982.3 kcal /
4109.9 kJKalorie
4109.9 kJKalorie
60.1 gBiałko
5.5 gWęglowodany
79.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 – 8 udek z kurczaka, ze skórą, z kością
- 1 – 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 20 g masła plus 2 łyżki
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g wody
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¾
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Udka kurczaka włożyć do miski, oprószyć papryką, solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić1 min/50°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobniony parmezan, śmietanę, wodę, sok z cytryny, tymianek i koncentrat bulionu drobiowego, podgrzewać18 min/80°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na kuchence, na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Kurczaka przełożyć do naczynia żeliwnego do zapiekania lub naczynia żaroodpornego.
- Do naczynia miksującego dodać szpinak, wymieszać kopystką. Sos przelać na udka kurczaka.
- Piec 45-55 min (200°C). Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).