Tureckie börki z ziemniakami
395 kcal /
1651 kJKalorie
1651 kJKalorie
9 gBiałko
58 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 300
- g jogurtu naturalnego
- 50 g mleka
- 50 g wody
- 50 g oleju
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
- 1 ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 500
- g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Przygotowanie börków: mąka pszenna do oprószenia blatu
- 1 białko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać jogurt, mleko i olej, dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać żółtko, paprykę, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól, rozdrobnić3-5 s//obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część na kwadrat (ok. 25 x 25 cm). Przekroić kwadraty na pół, tak by powstały po 2 prostokąty. Ułożyć pasek ziemniaczanego farszu na dłuższym brzegu prostokąta i zwinąć podobnie jak roladę. Za pomocą nożyczek zrobić otwory w cieście co ok. 3 cm na głębokość ok. ⅓ börka. Börki układać po 4 szt. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepić ze sobą końce, nadając każdemu z nich kształt pierścienia. Posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Czynności powtarzać dla pozostałych prostokątów ciasta i nadzienia. Piec 12-14 min (220°C), jedna blacha po drugiej, do uzyskania złotobrązowego koloru. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu.